Yhteystiedot
Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiö
Lemuntie 4 D 21
00510 Helsinki
Puhelin
Asiamies: 040-4119913
Suunnittelija, residenssiasiat: 09-7268 0471
info(at)ateljeesaatio.fi

Ateljeeasunnot »

Työtilat

Vallilan taiteilijatalo, Helsinki

Vallilan taiteilijatalo on 125 kaikkia kuvataiteen aloja edustajan kuvataiteilijan "taidetehdas" Helsingin Vallilassa. Taiteilijatalo muodostuu kolmessa eri kiinteistössä olevasta sadasta erikokoisesta työtilasta. Suurimmat työhuoneet ovat yli 100-neliöisiä ja pienimmät alle 20-neliöisiä, joten ne tarjoavat mahdollisuuksia erilaiset tarpeet omaaville taiteilijoille. Tilat on vuokrattu taiteilijoille vakituisiksi työtiloiksi, lisäksi talossa on kaksi stipendiateljeeta. Talossa on myös säätiön toimisto. Taiteilijatalon kokonaiskerrosala on noin 6.000 neliömetriä. 

Lemuntie 6, 00510 Helsinki

Säätiö osti vuonna 1999 koko Lemuntie 6 Oy -kiinteistöyhtiön koko osakekannan ja sai näin noin 2.200 bruttoneliömetrin tilat taiteilijakäyttöön. Osin nelikerroksiseen entiseen pienteollisuustaloon kunnostettiin 37 työhuonetta, joissa työskentelee 46 kuvataitelijaa (2007). Talossa on myös kirjapaino. Hankinta ja peruskorjaus rahoitettiin taiteilijoilta perittävillä vuokrilla katettavalla lainalla, valtion ja Helsingin kaupungin avustuksella sekä Suomen Taiteilijaseuran kautta saadulla testamenttilahjoituksella.

Kiitoksena testamenttilahjoituksesta Vallilan taiteilijatalossa on kaksi stipendiateljeeta, jotka on nimetty talon testamenttilahjoituksen tehneiden taidemaalari Werner ja Helena Åströmin mukaan ja joihin Suomen Taiteilijaseura valitsee ateljeestipendien saajat kolmeksi vuodeksi kerrallaan.

Lemuntie 4 D ja Nilsiänkatu 11-13 F, 00510 Helsinki

Vuonna 1999 säätiö osti samalla kertaa myös 1.900 bruttoneliömetrin tilat viereisen Tehdaskiinteistö Oy Kisällitalon kolmesta kerroksesta. Tiloihin saatiin 23 työhuonetta 30 taiteilijalle. Lisäksi talossa on valokuvataiteilijoiden yhteinen värivedostuslaboratorio, digitaalikuvatekniikkaan erikoistunut yhtiö ja tekstiilitaiteilijoiden yhteistyöhuone.

Taiteilijatalo laajeni vuonna 2004, kun säätiö osti Helsingin kaupungilta 1012 kerrosneliömetrin lisätilat Kisällitalon ylimmästä kerroksesta. Käyttöön saatiin 15 yli 4-metriä korkeaa työhuonetta, joiden käyttäjinä on 21 taiteilijaa. Tilojen ostoa ja peruskorjausta tuki opetusministeriö.

Pälkäneentie 18, 00510 Helsinki

Viimeisin laajennusvaihe toteutui vuonna 2006 kun säätiö osti ja kunnosti naapurikorttelista 22 taiteilijan käyttöön 800 kerrosneliömetrin tilat Pälkäneentie 18 rakennuksen kahdesta ylimmästä kerroksesta. Opetusministeriön valtionavustuksen lisäksi hankinnan mahdollisti taidemaalari ja -graafikko Olavi Vepsäläisen ja filosofian tohtori Ilma Roponen-Vepsäläisen testamenttilahjoitus.

Lisää kuvia »


Herttoniemen taidevalimo
Pikkupurontie 3, 00880 Helsinki
Puh: (09) 788 830

1960-luvulla kuvanveistäjien aktiivisuuden tuloksena Herttoniemeen valmistui taidevalimorakennus, joka nykyisin on vuokrattu Herttoniemen Taidevalimo Oy:lle, jossa ammattivalurit valavat tilauksesta teoksia pronssiin. Valimossa voidaan tehdä kookkaita töitä; useimmat Suomen suurista monumenteista on valettu Herttoniemessä. Valimo tekee myös veistosten kunnostustöitä.

Lisää kuvia »


Tattarisuon kiviveistämö
Tuulilasintie 15, 00770 Helsinki
Puh: (09) 389 4592

Tattarisuon kiviveistämö on vuokrattu tiloissa työskentelevien kuvanveistäjien perustamalle Taidekivenveisto ry:lle. Myös yhdistyksen ulkopuoliset kuvanveistäjät voivat työskennellä tiloissa ja käyttää yhdistyksen omistamia laitteita erillistä korvausta vastaan. Tietoja Taidekivenveisto ry:stä: www.helsinkisculpture.net

Lisää kuvia »

 


Kalasataman taiteilijatalo
Vanha Talvitie 9 / Verkkosaarenkatu 1, Helsinki

Ateljeesäätiö hankki vuonna 2007 entisen teollisuusrakennuksen Kalasataman alueelta Helsingistä ja peruskorjasi sen tiloihin työhuoneita. 

Rakennuksen toisessa kerroksessa on 13 työhuonetta, isoin 77 m2 ja pienin 15 m2. Huonekorkeudet ovat 3 - 3,5 m. Kerroksessa on myös määräaikaiseen käyttöön tarkoitettu Lietsalo-ateljee. Ensimmäisessä kerroksessa on kaksi 41-48 m2 omalla sisäänkäynnillä ja wc:llä varustettua 3,5 m korkeaa työhuonetta, jotka soveltuvat hyvin esim. kuvanveistäjille. Kerroksen muissa tiloissa jatkaa toistaiseksi Kansallisen audiovisuaalisen arkiston  Elävän kuvan museo.


Arabian työhuone- ja varastotilat
Hämeentie 135 B, Helsinki

Ateljeesäätiö vuokrasi Eläkevakuutusyhtiö Varmalta vuoden 2008 lopulla 10 vuodeksi 500 m2 tilat Arabiasta, TaiK'in talosta. Tiloihin on kunnostettu yhdeksän 18-46 neliön kuvataiteilijan työhuonetta, sekä kuusi 10-21 neliön erillistä, taiteilijoille vuokrattua varastoa.


Hämiksen vintti ja Graafikkotilat
Hämeentie 155, Helsinki

Vuonna 2011 otettiin käyttöön Ateljeesäätiön työtilat Hämeentiellä.

Ylimmässä, seitsemännessä kerroksessa on kahdeksan työhuonetta, joiden koot vaihtelevat pienimmästä 20m2 kokoisesta suurimpaan, joka on 42m2. Kerroksessa sijaitsee myös projektiateljeetila Artsu, jota vuokrataan lyhytaikaiseen käyttöön varausten perusteella korkeintaan 6 kuukaudeksi.

Ateljeesäätiön tiloissa rakennuksen viidennessä kerroksessa toimivat Arabian taidegraafikkojen ja Valligrafian työhuoneet. Säätiö kehittää viidennen kerroksen tiloja grafiikkapainotteisesti.


Barkerin Ateljeet
Virusmäentie 65, Turku

Ateljeesäätiö on toteuttanut Alfa Centerin teollisuusrakennuksen neljänteen kerrokseen yhteistyössä Turun kaupungin kanssa 17 työhuonetta, joista isoin on 118m2 ja pienin 18m2.  Kerroksessa toimii myös Turun taidegraafikkojen työpaja. 

Barkerin Ateljeet otettiin käyttöön vuoden 2012 alussa. Ne on vuokrattu Turun kaupungin tilaliikelaitokselta, joka puolestaan on vuokrannut ne Alfa Centeriltä.


Työhuoneiden vuokrauksen yleiset sopimusehdot »