Open call for the Tapiola Guest Studio // Avoin haku Tapiolan vierasateljeeseen

TAPIOLA GUEST STUDIO residencies
Apply now for the working periods January – August 2022

The Finnish Artists’ Studio Foundation invites visual artists to apply for the Tapiola Guest Studio for the spring and summer season of 2022. The residency is open for all nationalities, also Finnish artists or artists residing in Finland are welcome to apply for the residency. If possible, we are also interested in working with partnership for instance with Finnish art galleries and artist associations organizing international projects and offer now also to them an opportunity to apply for residency places for the use of their international guest artists. The available residency months are from January to August (2022). The length of the residency period is generally 1-3 months, maximum six months.

The Tapiola Guest Studio provides a peaceful working environment for artists to focus on their practice and research, develop ideas, a project or larger scale works. The residencies are mainly self-directed. The Foundation helps the artist with practical matters and with getting to know the local art field. The resident artist will also be offered a (virtual) mentor / peer meeting with an artist based in Finland. The rent of the studio is 665 € per month.

The guest studio is part of the Tapiola Studio Building, a semi-detached building located by Otsonlahti bay in Espoo, 12 km from Helsinki.  The building comprises altogether ten residential studios for visual artists. The guest studio is 83 sqm, it is furnished, and it includes a working and living area, a kitchen, a bathroom, and a living balcony / sleeping loft. Due to the staircases, the space is not well suited for physically impared or for small children, the staircase can also restrict the transportation of the works. The guest studio is in private use of the resident artist. The guest studio can accommodate one artist or an artist duo / artist couple. The pets are not allowed in the guest studio unfortunately.

Applications must be submitted by using the online application form:
https://ateljeesaatio.gruppo.fi/online-applications/index.php/461142/lang-en

In the online application form, the applicant is asked to write a short description of the work project.
The following attachments are required in the application:
– curriculum vitae
– portfolio (five work samples, please submit one pdf-file containing all the images, max 5 mB).

The deadline for applications is October 29th, 2021.

For further information:
https://www.ateljeesaatio.fi/en/guest-studios-and-residencies/tapiola-guest-studio/
Riikka Suomi-Chande, coordinator, Finnish Artists’ Studio Foundation
tel +358 50 4203062, info@ateljeesaatio.fi


TAPIOLAN VIERASATELJEE
Hae r
esidenssijaksoille tammi-elokuu 2022

Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiö kutsuu suomalaisia ja ulkomaisia kuvataiteilijoita hakemaan Tapiolan vierasateljeen vuoden 2022 tammi-elokuun residenssijaksoille. Kuvataiteilijoiden lisäksi residenssipaikkaa voivat hakea myös kuvataiteen alan toimijat, esimerkiksi suomalaiset taidegalleriat tai taiteilijaseurat, omien kansainvälisten projektiensa taiteilijavieraiden käyttöön. Residenssijaksojen pituus on tavallisesti 1–3 kuukautta, maksimi kuusi kuukautta.

Tapiolan vierasateljee soveltuu hyvin pitempiaikaiseen itsenäiseen taiteelliseen työskentelyyn tai tutkimukseen, ideoiden tai projektin kehittämiseen tai isompien teoskokonaisuuksien valmistamiseen. Ateljeesäätiö auttaa taiteilijaa käytännön asioissa ja tutustumisessa paikalliseen taiteen kenttään. Residenssiin valituille taiteilijoille tarjotaan residenssin aikana myös mahdollisuus mentorointi- /vertaistapaamiseen toisen Suomessa asuvan kuvataiteilijan kanssa. Vierasateljeen vuokra kuukaudessa on 665 euroa.

Tapiolan vierasateljee on osa Nallenpolulla Espoossa sijaitsevaa Tapiolan ateljeetaloa, jossa on yhteensä kymmenen kuvataiteilijoille suunniteltua ateljeeasuntoa. Vierasateljee on kooltaan 83 m2 ja siinä on keittiö, kylpyhuone, avoin työskentely- ja asuintila sekä makuuparvi. Työtila on kuusi metriä korkea ja sen ikkunat ovat pohjoiseen. Asunnon portaikkojen takia tila ei ole esteetön ja portaikot voivat rajoittaa jossain määrin myös teoskuljetuksia. Vierasateljee soveltuu hyvin yhdelle taiteilijalle tai taiteilijaduolle / -parille. Lemmikkieläimiä ei vierasateljeeseen voi valitettavasti tuoda.

Haku tapahtuu Ateljeesäätiön sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa: https://ateljeesaatio.gruppo.fi/online-applications/index.php/461142/lang-en

Hakijan tulee hakemuksessa kertoa työsuunnitelmastaan.
Hakemuksen tulee liittää:
– ansioluettelo
– portfolio (sis. viisi työnäytettä, yksi pdf tiedosto, tiedostokoko max 5 mB).

Hakemukset tulee jättää perjantaihin 29. lokakuuta 2021 mennessä.

Lisätietoja:
https://www.ateljeesaatio.fi/residenssitoiminta/tapiolan-vierasateljee/
Riikka Suomi-Chande, suunnittelija, Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiö
puh. +358 50 4203062, info@ateljeesaatio.fi