Open call for the Tapiola Guest Studio // Avoin haku Tapiolan vierasateljeeseen

TAPIOLA GUEST STUDIO 
Residency periods January – August 2023

The Finnish Artists’ Studio Foundation invites visual artists to apply for the Tapiola Guest Studio for the residency periods between January and August 2023. The residency is open for all nationalities, also Finnish artists or artists residing in Finland are welcome to apply for the residency. The applier can also be an artist association or an art gallery etc. wishing to offer the guest studio for the use of an international artist. The available residency months are from January to August (2023). Length of the residency period is 1 to 6 months.

The Tapiola Guest Studio is a 83 sqm atelier apartment providing a peaceful working environment for artists to focus on their artistic practice and research, develop ideas, a project or larger scale works. The residencies are mainly self-directed. Our staff can offer support and advice with practical matters and with getting to know the local art scene. Resident artists will also be offered a (virtual) mentor / peer meeting with artists based in Finland. Open studios or artist meetings can be organised in the guest studio, but events are not obligatory. The rent of the guest studio is 680 € per month.

The guest studio is part of the Tapiola Studio Building, a semi-detached building located by Otsonlahti bay in Espoo, 12 km from Helsinki.  The building comprises altogether ten atelier apartments for visual artists. The guest studio is furnished, and it includes a working and living area, a kitchen, a bathroom, and a living balcony / sleeping loft. Due to the staircases, the space is not well suited for physically impaired or for small children, the staircase can also restrict the transportation of the works. The guest studio is in private use of the resident artist. It can accommodate one artist or an artist duo / artist couple (family members are welcome). The pets are not allowed in the guest studio for allergy reasons unfortunately.

Applications must be submitted by using the online application form:
https://ateljeesaatio.gruppo.fi/online-applications/index.php/461142/lang-en

In the application, the applicant must indicate his/her work plan, and the application must include a CV and portfolio (incl. five work samples, one pdf file, file size max 5 mB).

The deadline for submitting applications is 16:00 (Finnish time) on December 2nd, 2022.

For further information:
https://www.ateljeesaatio.fi/en/guest-studios-and-residencies/tapiola-guest-studio/
Riikka Suomi-Chande, coordinator, Finnish Artists’ Studio Foundation
tel +358 50 4203062, info@ateljeesaatio.fi

 

TAPIOLAN VIERASATELJEE
Residenssijaksot tammi-elokuu 2023

Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiö kutsuu suomalaisia ja ulkomaisia kuvataiteilijoita hakemaan Tapiolan vierasateljeen vuoden 2023 tammi-elokuun residenssijaksoille. Myös kuvataiteen alan toimijat, taiteilijaseurat, galleriat tms., voivat hakea vierasateljeeta omien taiteilijavieraidensa käyttöön. Residenssijakson pituus voi olla 1-6 kuukautta.

Tapiolan vierasateljee soveltuu hyvin pitempiaikaiseen itsenäiseen taiteelliseen työskentelyyn tai tutkimukseen, ideoiden tai projektin kehittämiseen tai isompien teoskokonaisuuksien valmistamiseen. Ateljeesäätiö auttaa taiteilijaa käytännön asioissa ja tutustumisessa paikalliseen taiteen kenttään. Residenssiin valituille taiteilijoille tarjotaan residenssin aikana myös mahdollisuus mentorointi- /vertaistapaamiseen toisen Suomessa asuvan kuvataiteilijan kanssa. Vierasateljeen vuokra kuukaudessa on 680 euroa.

Tapiolan vierasateljee on osa Nallenpolulla Espoossa sijaitsevaa Tapiolan ateljeetaloa, jossa on yhteensä kymmenen kuvataiteilijoille suunniteltua ateljeeasuntoa. Vierasateljee on kooltaan 83 m2 ja siinä on keittiö, kylpyhuone, avoin työskentely- ja asuintila sekä makuuparvi. Työtila on kuusi metriä korkea ja sen ikkunat ovat pohjoiseen. Asunnon portaikkojen takia tila ei ole esteetön ja portaikot voivat rajoittaa jossain määrin myös teoskuljetuksia. Vierasateljee soveltuu hyvin yhdelle taiteilijalle tai taiteilijaduolle / -parille. Lemmikkieläimiä ei vierasateljeeseen voi valitettavasti tuoda.

Haku tapahtuu Ateljeesäätiön sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa: https://ateljeesaatio.gruppo.fi/online-applications/index.php/461142/lang-en

Hakijan tulee hakemuksessa kertoa työsuunnitelmastaan.
Hakemuksen tulee liittää:
– ansioluettelo
– portfolio (sis. viisi työnäytettä, yksi pdf tiedosto, tiedostokoko max 5 mB).

Hakemukset tulee jättää perjantaihin 2. joulukuuta 2022 klo 16:00 mennessä.

Lisätietoja:
https://www.ateljeesaatio.fi/residenssitoiminta/tapiolan-vierasateljee/
Riikka Suomi-Chande, suunnittelija, Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiö
puh. +358 50 4203062, info@ateljeesaatio.fi