Kanadan ateljeestipendi / Residenssi Médusessa

Residenssijakso 1.9.–31.12.2023

Osana kahdenvälistä taiteilijavaihtoa Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiö tarjoaa suomalaiselle tai Suomessa asuvalla taiteilijalle neljän kuukauden pituisen, 1.9.–31.12.2023, residenssin Médusessa Quebec Cityssä yhteistyössä Conseil des Arts et des Lettres du Québec’in kanssa.

Méduse on taiteilijavetoinen taidekeskus / osuuskunta, johon kuuluu kymmenen erilaista taidekeskusta, yhteisöä, tuottaja- tai välittäjäorganisaatiota. Jäsenjärjestöjensä toiminnan kautta Méduse tarjoaa taiteilijoille pääsyn tuotantotiloihin sekä korkeatasoisiin laitteisiin. Jäsenyhteisöihin kuuluu esimerkiksi valokuvakeskus Vu (työpajat, pimiöt ja kaksi galleriaa), galleriaa ja grafiikanpajaa (seri- ja litografia) ylläpitävä Engramme, kuvanveisto- ja metallipajaa sekä galleriaa ylläpitävä L’Oeil de Poisson sekä videoiden tuotantokeskus La Bande vidéo. Avatar tuottaa ja levittää äänitaidetta sekä keskittyy myös elektroniseen ohjelmointiin. Spira on indie-elokuville omistautunut osuuskunta. Lisäksi talossa on teatteri Salle Multi, jossa järjestetään nykytanssitapahtumia, video- ja filmifestivaaleja ja musiikki-iltoja.

Residenssihuoneisto on keskuksen 5. kerroksessa sijaitseva korkea ja valoisa noin 70 m2 tila, joka toimii taiteilijan asuin- ja (pää)työskentelytilana. Huoneiston varusteisiin kuuluu mm. avokeittiö, kylpyhuone, parivuode ja laajakaistayhteys. Ikkunoista on näkymä vuorille yli kaupungin keskustan. Tila ei sovellu isokokoisten maalausten tekoon.

Taiteilijan muu työympäristö Médusessa määräytyy taiteilijan työsuunnitelman ja tarpeiden mukaan. Taiteilijalle osoitetaan isäntäorganisaatioksi jokin Médusen yhteisöistä. Isäntäorganisaation kautta residenssitaiteilija saa muiden jäsenten tavoin käyttöönsä työvälineitä ja teknistä tukea (arkisin päiväsaikaan). Residenssihuoneisto on taiteilijan käytettävissä koko residenssin ajan (4 kk), sen sijaan isäntäorganisaation tilat ja tuki ovat käytettävissä vain kolme kuukautta joululomakauden takia. Méduse toivoo residenssin valitun taiteilijan olevan kiinnostunut luomaan kontakteja keskuksen eri toimijoihin ja hyödyntämään mahdollisuutta työskennellä monialaisessa ympäristössä.

Kanadan ateljeestipendi kattaa residenssihuoneiston asumis- ja työhuonekulut. Lisäksi taiteilijalle myönnetään työskentelyapuraha, jonka määrä neljän kuukauden residenssin ajalle on yhteensä noin 8 320 euroa (2 080,42 euroa kuukaudessa), säätiö myöntää tukea myös taiteilijan matkakustannuksiin (n. 1000 €). Apurahansaajan tulee maksaa työskentelyapurahasta Maatalousyrittäjien eläkelain mukainen eläkevakuutusosuus, joka on noin 13–25 % apurahan kokonaissummasta. Materiaalit taiteilija maksaa itse. Valitun taiteilijan tulee ottaa tarvitsemansa sairaus- ym. vakuutukset. Stipendinsaajan on jälkikäteen tehtävä säätiön hallitukselle ja kohdeorganisaatiolle raportti stipendikaudestaan.

Residenssistä kiinnostuneet voivat jättää hakemuksen liitteineen Ateljeesäätiön sähköisessä hakujärjestelmässä viimeistään perjantaina 31. maaliskuuta klo 12:00. Hakulomake liitteeinen tulee täyttää englanniksi. Hakijan tulee hakemuksessa kertoa työsuunnitelmastaan, lisäksi hakemuksen tulee liittää ansioluettelo ja portfolio (sis. viisi työnäytettä, yksi pdf tiedosto, tiedostokoko max 5 mB).
Ateljeesäätiön sähköiseen hakujärjestelmään pääset täältä

Taiteilijavalinta on kaksivaiheinen. Esikarsinnan tekee Ateljeesäätiön valintatyöryhmä ja lopullisen valinnan tekee vastaanottava residenssi eli Médusen taiteellisten johtajien muodostama ryhmä.

Lisätietoja: Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiö, www.ateljeesaatio.fi , puh. 050 4203062, info(at)ateljeesaatio.fi