Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiö sr

Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiö on suomalaisten kuvataiteilijoiden vuonna 1990 perustama säätiö, joka hankkii ja vuokraa kuvataiteilijoille kohtuuhintaisia ateljeita, ateljeeasuntoja ja muita työtiloja, sekä toimii muullakin tavoin kuvataiteilijoiden työskentelyedellytysten parantamiseksi.

Lisäksi säätiö edistää kuvataiteilijoiden kansainvälisiä työskentelymahdollisuuksia ylläpitämällä ulkomaanateljeetaloja ja vierasateljeeohjelmaa sekä tarjoamalla residenssivaihtoja. Säätiö toimii myös suomalaisten residenssien yhteistyöpisteenä ja kokoaa ja välittää tietoa residensseistä.

Säätiön sääntöjen mukaan säätiö tarjoaa tiloja taiteilijoiden käyttöön kohtuuhinnoin eikä sen tarkoituksena ole välittömän voiton tai taloudellisen edun tavoitteleminen. Säätiö voi myös tukea Suomen Taiteilijaseuran aatteellista toimintaa.

Tutustu säätiön 20-vuotishistoriikkiin: Tilaa taiteelle! Katsaus Suomen Taiteilijaseuran ateljeesäätiön historiaan (Esko Vesikansa, Ilona Räihä, 2010.)

Säätiön kiinteistöt kotimaassa 1990-luvulta alkaen

Säätiötä perustettaessa Suomen Taiteilijaseuralta siirtyivät säätiön omistukseen Tapiolan ja Oulunkylän ateljeetalot, Herttoniemen taidevalimo ja Tattarisuon kiviveistämö, Oravaniemen työskentely- ja virkistyskeskus, Helsingin kaupungilta vuokrattu Betania-ateljee ja Hyvinkään kaupungilta vuokrattu Siltakadun taiteilijatalo. Vuonna 1995 säätiö osti Kuopion kaupungilta neljän rakennuksen ateljeekiinteistön. Hyvinkään taiteilijatalon välivuokrauksesta säätiö luopui vuonna 1997 ja Oravaniemi myytiin uustuotannon rahoittamiseksi vuonna 2006.

Vuonna 1998 säätiö asetti tavoitteekseen uusien työtilojen hankkimiseen eri puolilla maata nopeasti kasvaneen kuvataiteilijakunnan tarpeisiin. Säätiön ohjelman mukaan työtiloja lisätään niin omina uusina kiinteistöhankkeina kuin tukemalla muiden eri puolella maata olevien toimijoiden uustuotantohankkeita.

Omassa uustuotannossaan säätiö on hankkinut kolmessa eri vaiheessa vuosina 1999-2006 yhteensä yli sata työtilaa Helsingin Vallilasta. Vuonna 2007 säätiö hankki Helsingin Kalasatamasta rakennuksen, johon kunnostettiin 16 työhuonetta. Myöhemmin vuonna 2015 rakennuksen alakertaan kunnostettiin tilat serigrafia- ja litografiapainoille sekä taidekoululle. Vuonna 2008 säätiö vuokrasi työtilat kymmenelle taiteilijalle Helsingin Arabianrannasta. Nämä tilat kuitenkin vuokranantaja, Eläkevakuutusyhtiö Varma, irtisanoi, ja sopimus päättyi vuonna 2020. Kontulan taiteilijatalon ateljeet valmistuivat vuonna 2015.

Lisäksi säätiöllä on työtiloja Helsingin Hämeentiellä, Espoon Kerassa ja Turussa.

Vuonna 2020 Helsingin Kalasatamaan valmistui taiteilijatalo, jossa on kuvataiteilijoille, kirjailijoille sekä muotoilijoille ja taideteollisuusalan taiteilijoille yhteensä 54 vuokra-asuntoa ja kaksi ateljeeasuntoa. Taiteilijatalon rakennutti Kiinteistöyhtiö Ars Longa Oy, jossa Ateljeesäätiö on osakkaana.

Työtilapoliittiset toimet

Valtakunnallisin taiteilijapoliittisin toimin säätiö on pyrkinyt työtilojen lisäämiseen yhteistyössä Suomen Taiteilijaseuran kanssa.

Säätiö laati vuonna 2003 opetusministeriön toimeksiannosta erillisen selvityksen kuvataiteilijoiden työtiloista ja ohjelman niiden lisäämiseksi (OpM julkaisuja 2004:2). Tässä ohjelmassa asetettiin tavoitteeksi 300 uuden työtilan aikaansaaminen seuraavalla viisivuotiskaudella valtion, kaupunkien ja taiteilijoiden yhteistyöllä. Työtilaselvitys päivitettiin vuonna 2020.

Ateljeesäätiö toimii aktiivisesti myös työtilojen laadun kehittämiseksi.

Säätiön kansainvälinen toiminta

Säätiölle siirtyi perustamisvaiheessa Suomen Taiteilijaseuran omistamien ulkomaantalojen eli Grassinan ateljeetalon ja Marbellan ateljeetalon hallinta.

Kansainvälisen toiminnan kehittäminen on ollut säätiön keskeinen tavoite. Kansainvälinen taiteilijavaihto-ohjelma käynnistyi 1997, kun Tapiolan ateljeetalon yksi ateljeeasunto varattiin ohjelman käyttöön. Säätiö on toteuttanut residenssivaihtoja ulkomaisten ja kotimaisten yhteistyöpartnereiden kanssa. Vierasateljee on ollut kansainvälisten residenssitaiteilijoiden käytössä ja suomalaisilla kuvataiteilijoilla on ollut kahdensuuntaisten vaihtosopimusten ansiosta mahdollisuus päästä työskentelemään ja verkostoitumaan residenssikeskuksiin ulkomaille. Vaihto-ohjelmille varattujen residenssikuukausien lisäksi vierasateljeeseen voi hakea myös avoimen haun kautta. Toimintaan on saatu tukea taiteen edistämiskeskukselta ja Espoon kaupungilta.

Säätiö on 2000-luvun alusta lähtien huolehtinut myös suomalaisten residenssitoimijoiden yhteistyö- ja tiedotustehtävistä, joihin on saatu tukea taiteen edistämiskeskukselta.

Säätiö on vuodesta 1996 osallistunut Res Artisin, International Association of Residential Arts Centres -verkoston, toimintaan.