Tapiolan vierasateljee

Yksi Tapiolan ateljeetalon ateljeista on vuodesta 1997 lähtien ollut varattu residenssitaiteilijoiden käyttöön. Kuvataiteilijan työskentelyä varten suunniteltu ateljeeasunto tarjoaa ammattimaiset puitteet taiteellisen työskentelyn kehittämiseen määräaikaisesti uudessa ympäristössä sekä mahdollisuuden vuorovaikutukseen paikallisen taiteen kentän kanssa.

Tapiolan vierasateljeen residenssikuukausista osa on varattu säätiön solmimille residenssivaihdoille, osa kuukausista on haettavissa avoimen haun kautta. Eri ohjelmissa residenssien ehdot ja mahdollinen rahoitus vaihtelevat.

Residenssissä työskentely on taiteilijoille pääosin itseohjautuvaa. Säätiö tarjoaa apua työskentelyyn liittyvissä käytännön kysymyksissä. Taiteilijan työsuunnitelman tarpeiden mukaan taiteilijalle tarjotaan yhteyksiä paikallisiin taiteilijoihin ja muihin kentän toimijoihin tai rohkaistaan järjestämään Open Studio -tilaisuuksia tms.

Tapiolan vierasateljeen kansainväliset taiteilijavieraat

Tapiolan vierasateljeen residenssitoimintaa ja residenssivaihtoja ovat Suomessa tukeneet taiteen edistämiskeskus ja Espoon kaupunki.

Ateljeesäätiö on residenssiohjelmien maailmanlaajuisen verkoston Res Artisin jäsen.

Tilat

Rauhallinen sijainti Tapiolassa Espoossa lähellä merenlahtea mahdollistaa keskittymisen työskentelyyn.
Tapiolan vierasateljee on yksi  Tapiolan ateljeetalon ateljeeasunnoista. Rakennuksessa on vierasateljeen lisäksi ateljeeasuntoja yhdeksälle suomalaistaiteilijalle. Arkkitehti Aulis Blomstedtin 50-luvulla suunnittelema Tapiolan ateljeetalo on osa vanhaa Tapiolaa ja rakennustaiteellinen arvokohde. Tapiolan puutarhakaupunki on kuuluisa kaupunkisuunnittelustaan (lue lisää: Housing policy architecture and the everyday). Tapiolasta Helsinkiin on 12 kilometriä ja metroyhteys.

Vierasateljeessa on asumiseen ja työskentelyyn tarkoitettu avoin, valoisa ja korkea tila, parivuoteellinen parvi, keittiö sekä kylpyhuone. Vierasateljeen työskentelytilassa on langaton Internet-yhteys, taiteellisen työn perusvälineitä (mm. maalausteline), työpöytiä, puulattia ja valkoiseksi maalatut seinät.
Vierasateljeessa ei ole muuta erityistä taiteelliseen tuotantoon suunnattua välineistöä, mutta säätiö voi tarvittaessa yhteyksiensä kautta ohjata taiteilijan muiden fasiliteetteja tarjoavien paikallisten toimijoiden luo.

Vierasateljee on koko residenssijakson vain yhden taiteilijan tai taiteilijaparin käytössä. Tilassa on majoittunut toisinaan myös pieni lapsiperhe, mutta hakijan on hyvä huomioida että tilan avoin portaikko voi olla vaarallinen pienille lapsille. Tila on perusvarusteltu asumiseen. Tila ei ole esteetön.

Vuokrat

Eri residenssiohjelmissa residenssin ehdot ja mahdollinen rahoitus vaihtelevat.

Avoimessa residenssiohjelmassa vierasateljeen vuokra on vuonna 2020 ollut 650 €/kuukausi. Vuokra on subventoitu eli edullisempi kuin normaali vuokra Tapiolan ateljeetalossa.

Vastavuoroisten residenssivaihto-ohjelmien tuesta on tarkempaa tietoa kunkin vaihto-ohjelman kuvauksen alla.

Hakeminen ja valinnat

Hakuilmoitus ja tiedot hausta löytyvät sivuilta Haettavana-sivuilta.

Valitsemme taiteilijoita residenssiohjelmaan kahdella eri tavalla:
1. Residenssivaihtojen ja yhteistyöpartnerien kautta
2. Avoimen haun kautta.

Avoin residenssiohjelma on open call -pohjainen, haku tapahtuu sähköisen hakulomakkeen avulla. Ohjelma on avoin sekä suomalaisille että ulkomaisille kuvataiteilijoille. Residenssijaksot ovat yleensä 1-3 kuukauden pituisia.

Ajankohtaisista hauista ilmoitetaan verkkosivujemme ajankohtaissivuilla. Residenssejä haetaan sähköisellä hakulomakkeella, joka avataan hakuajaksi. Hakemukset käsittelee taiteilijoista koostuva jury.

Koronapandemian takia vierasateljeen syksyn 2020 sekä alkutalven 2021 residenssipaikat on varattu suomalaisille tai Suomessa asuville taiteilijoille.

Residenssivaihtojen hakutiedot löytyvät niitä koskevilta sivuilta.