Tapiolan vierasateljee

 

Yksi Tapiolan ateljeetalon ateljeista on vuodesta 1997 lähtien ollut varattu residenssitaiteilijoiden käyttöön. Kuvataiteilijan työskentelyä varten suunniteltu ateljeeasunto tarjoaa ammattimaiset puitteet taiteellisen työskentelyn kehittämiseen määräaikaisesti uudessa ympäristössä sekä mahdollisuuden vuorovaikutukseen paikallisen taiteen kentän kanssa.

Tapiolan vierasateljeen residenssikuukausista osa on varattu säätiön solmimille residenssivaihdoille, osa kuukausista on haettavissa avoimen haun kautta. Eri ohjelmissa residenssien ehdot ja mahdollinen rahoitus vaihtelevat.

Residenssissä työskentely on taiteilijoille pääosin itseohjautuvaa. Säätiö tarjoaa apua työskentelyyn liittyvissä käytännön kysymyksissä. Taiteilijan työsuunnitelman tarpeiden mukaan taiteilijalle tarjotaan yhteyksiä paikallisiin taiteilijoihin tai muihin kentän toimijoihin. Residenssiin valitulle taiteilijalle voidaan tarjota residenssin aikana myös mahdollisuus mentorointi- / vertaistapaamiseen (tarvittaessa etäyhteyden välityksellä) toisen Suomessa asuvan kuvataiteilijan kanssa. Vierasateljeessa on mahdollista järjestää myös Open Studio -tilaisuuksia tms.

Tapiolan vierasateljeen kansainväliset taiteilijavieraat

Vuonna 2022-2024 säätiö on osallistunut myös Ukraine Solidarity Residencies -yhteistyöhön ja vuonna 2024 Artists at Risk -ohjelmaan ja tarjonnut residenssejä ukrainalaisille taiteilijoille.

Tapiolan vierasateljeen residenssitoimintaa ja residenssivaihtoja ovat Suomessa tukeneet taiteen edistämiskeskus ja Espoon kaupunki.

Ateljeesäätiö on residenssiohjelmien maailmanlaajuisen verkoston Res Artisin jäsen.

Tilat

Rauhallinen sijainti Tapiolassa Espoossa lähellä merenlahtea mahdollistaa keskittymisen työskentelyyn.
Tapiolan vierasateljee on yksi  Tapiolan ateljeetalon ateljeeasunnoista. Rakennuksessa on vierasateljeen lisäksi ateljeeasuntoja yhdeksälle suomalaistaiteilijalle. Arkkitehti Aulis Blomstedtin 50-luvulla suunnittelema Tapiolan ateljeetalo on osa vanhaa Tapiolaa ja rakennustaiteellinen arvokohde. Tapiola on tunnettu myös kaupunkisuunnittelustaan (lue lisää: Housing policy architecture and the everyday). Tapiolasta Helsinkiin on 12 kilometriä ja metroyhteys.

Vierasateljeessa on asumiseen ja työskentelyyn tarkoitettu avoin, valoisa ja korkea tila, parivuoteellinen parvi, keittiö sekä kylpyhuone. Vierasateljeen työskentelytilassa on langaton Internet-yhteys, taiteellisen työn perusvälineitä (mm. maalausteline), työpöytiä, puulattia ja valkoiseksi maalatut seinät. Residenssin laitteisiin kuuluu myös tulostin-skanneri ja editointinäyttö, joka soveltuu niin kuvan kuin videon käsittelyyn (näyttö toimii sekä PC/Windows että Macin käyttöjärjestelmillä). Lisäksi ateljeesta löytyy kamerajalustoja.

Vierasateljeessa ei ole muuta erityistä taiteelliseen tuotantoon suunnattua välineistöä, mutta säätiö voi mm. vuokralaisyhteisöjensä kautta ohjata taiteilijan muiden fasiliteetteja tarjoavien paikallisten toimijoiden luo.

Vierasateljee on koko residenssijakson vain yhden taiteilijan tai taiteilijaduon/-parin käytössä. Toisinaan vierasateljeessa on majoittunut  myös pieni lapsiperhe. Ateljeen avoin portaikko ja parvi voivat kuitenkin olla erityisesti pienille lapsille vaarallisia paikkoja.
Vierasateljee on perusvarusteltu asumiseen. Tila ei ole esteetön.

Vuokrat

Eri residenssiohjelmissa residenssin ehdot ja mahdollinen rahoitus vaihtelevat.

Avoimessa residenssiohjelmassa vierasateljeen vuokra on vuonna 2024 680 €/kuukausi tai 440 € / kaksi viikkoa. Vuokra on subventoitu eli edullisempi kuin normaali vuokra Tapiolan ateljeetalossa.

Vastavuoroisten residenssivaihto-ohjelmien tuesta on tarkempaa tietoa kunkin vaihto-ohjelman kuvauksen alla.

Hakeminen ja valinnat

Valitsemme taiteilijoita residenssiohjelmaan kahdella eri tavalla:
1. Residenssivaihtojen ja yhteistyöpartnerien kautta
2. Avoimen haun kautta.

Avoin residenssiohjelma on open call -pohjainen, haku tapahtuu sähköisen hakulomakkeen avulla. Ohjelma on avoin sekä suomalaisille että ulkomaisille kuvataiteilijoille. Myös muut kuvataiteen alan toimijat, esimerkiksi taidegalleriat tai taiteilijaseurat, voivat hakea vierasateljeeta omien taiteilijavieraidensa käyttöön. Residenssijaksot voivat olla 1-6 kuukauden pituisia, toisinaan poikkeuksellisesti myös kahden viikon mittaisia.

Ajankohtaisista hauista ilmoitetaan verkkosivujemme ajankohtaissivuilla. Residenssejä haetaan sähköisellä hakulomakkeella, joka avataan hakuajaksi.

Hakemukset arvioi kuvataiteilijoista muodostuva valintaryhmä, hakemukset arvioidaan vertaisarviointiperusteisesti. Valintaperusteina on taiteellisen toiminnan laatu ja ammatillisuus, työsuunnitelman sisältö, residenssin/tilan tarve ja soveltuvuus hakijan työskentelyyn.

Avoin haku Tapiolan vierasateljeen vuoden 2024 toukokuu-elokuu residenssipaikoille on julkaistu (11.4.2024). Kesäresidenssikauden jaksoille taiteilijat valitaan heti sopivien taiteilijoiden löydyttyä. Hakuilmoitus ja hakuohjeet löytyvät täältä

Residenssivaihtojen hakutiedot löytyvät niitä koskevilta sivuilta.