Tapiolan vierasateljee

 

Yksi Tapiolan ateljeetalon ateljeista on vuodesta 1997 lähtien ollut varattu residenssitaiteilijoiden käyttöön. Kuvataiteilijan työskentelyä varten suunniteltu ateljeeasunto tarjoaa ammattimaiset puitteet taiteellisen työskentelyn kehittämiseen määräaikaisesti uudessa ympäristössä sekä mahdollisuuden vuorovaikutukseen paikallisen taiteen kentän kanssa.

Tapiolan vierasateljeen residenssikuukausista osa on varattu säätiön solmimille residenssivaihdoille, osa kuukausista on haettavissa avoimen haun kautta. Eri ohjelmissa residenssien ehdot ja mahdollinen rahoitus vaihtelevat.

Residenssissä työskentely on taiteilijoille pääosin itseohjautuvaa. Säätiö tarjoaa apua työskentelyyn liittyvissä käytännön kysymyksissä. Taiteilijan työsuunnitelman tarpeiden mukaan taiteilijalle tarjotaan yhteyksiä paikallisiin taiteilijoihin ja muihin kentän toimijoihin tai rohkaistaan järjestämään Open Studio -tilaisuuksia tms.

Tapiolan vierasateljeen kansainväliset taiteilijavieraat

Tapiolan vierasateljeen residenssitoimintaa ja residenssivaihtoja ovat Suomessa tukeneet taiteen edistämiskeskus ja Espoon kaupunki.

Ateljeesäätiö on residenssiohjelmien maailmanlaajuisen verkoston Res Artisin jäsen.

Tilat

Rauhallinen sijainti Tapiolassa Espoossa lähellä merenlahtea mahdollistaa keskittymisen työskentelyyn.
Tapiolan vierasateljee on yksi  Tapiolan ateljeetalon ateljeeasunnoista. Rakennuksessa on vierasateljeen lisäksi ateljeeasuntoja yhdeksälle suomalaistaiteilijalle. Arkkitehti Aulis Blomstedtin 50-luvulla suunnittelema Tapiolan ateljeetalo on osa vanhaa Tapiolaa ja rakennustaiteellinen arvokohde. Tapiolan puutarhakaupunki on kuuluisa kaupunkisuunnittelustaan (lue lisää: Housing policy architecture and the everyday). Tapiolasta Helsinkiin on 12 kilometriä ja metroyhteys.

Vierasateljeessa on asumiseen ja työskentelyyn tarkoitettu avoin, valoisa ja korkea tila, parivuoteellinen parvi, keittiö sekä kylpyhuone. Vierasateljeen työskentelytilassa on langaton Internet-yhteys, taiteellisen työn perusvälineitä (mm. maalausteline), työpöytiä, puulattia ja valkoiseksi maalatut seinät. Residenssin laitteisiin kuuluu myös tulostin-skanneri ja editointinäyttö, joka soveltuu niin kuvan kuin videon käsittelyyn  (näyttö toimii sekä PC/Windows että Macin käyttöjärjestelmillä).

Vierasateljeessa ei ole muuta erityistä taiteelliseen tuotantoon suunnattua välineistöä, mutta säätiö voi yhteyksiensä kautta ohjata taiteilijan muiden fasiliteetteja tarjoavien paikallisten toimijoiden luo.

Vierasateljee on koko residenssijakson vain yhden taiteilijan tai taiteilijaduon/-parin käytössä. Toisinaan vierasateljeessa on majoittunut  myös pieni lapsiperhe. Ateljeen avoin portaikko ja parvi voivat kuitenkin olla lapsille vaarallisia paikkoja.
Vierasateljee on perusvarusteltu asumiseen. Tila ei ole esteetön.

Vuokrat

Eri residenssiohjelmissa residenssin ehdot ja mahdollinen rahoitus vaihtelevat.

Avoimessa residenssiohjelmassa vierasateljeen vuokra on vuonna 2021 650 €/kuukausi. Vuokra on subventoitu eli edullisempi kuin normaali vuokra Tapiolan ateljeetalossa.

Vastavuoroisten residenssivaihto-ohjelmien tuesta on tarkempaa tietoa kunkin vaihto-ohjelman kuvauksen alla.

Hakeminen ja valinnat

Valitsemme taiteilijoita residenssiohjelmaan kahdella eri tavalla:
1. Residenssivaihtojen ja yhteistyöpartnerien kautta
2. Avoimen haun kautta.

Avoin residenssiohjelma on open call -pohjainen, haku tapahtuu sähköisen hakulomakkeen avulla. Ohjelma on avoin sekä suomalaisille että ulkomaisille kuvataiteilijoille. Residenssijaksot ovat yleensä 1-3 kuukauden pituisia.

Ajankohtaisista hauista ilmoitetaan verkkosivujemme ajankohtaissivuilla. Residenssejä haetaan sähköisellä hakulomakkeella, joka avataan hakuajaksi. Hakemukset arvioi kuvataiteilijoista koostuva valintaryhmä. Valintaperusteina on taiteellisen toiminnan laatu ja luonne,  työtilan/residenssin tarve ja tilan/residenssin soveltuvuus hakijan työskentelyyn.

Koronavirusepidemian takia kevät-kesän 2021 residenssipaikat on myönnetty pääsääntöisesti suomalaisille tai Suomessa asuville taiteilijoille.

Seuraava avoin haku Tapiolan vierasateljeen vuoden 2022 residenssipaikoille julkaistaan kesällä 2021.

Residenssivaihtojen hakutiedot löytyvät niitä koskevilta sivuilta.