Open call for Tapiola Guest Studio

scroll down for Finnish version

Working periods

2 weeks or 1-2 -month periods June / July 2024 

The Finnish Artists’ Studio Foundation invites visual artists to apply for the Tapiola Guest Studio for summer residency season 2024. The working periods in the residency can be either 1–2 months or 2 weeks long and take place between 1 June and 14 July 2024, during summer residency season. Longer-term stays are given preference. The residency is open for visual artists living in Finland or abroad. Also, an art organisationt (ex. an artist association or an art gallery) wishing to offer the studio for the use of their guest artist can apply for the guest studio.

The Tapiola Guest Studio is a 83 sqm atelier apartment providing a peaceful working environment for artists to focus on their artistic practice and research, develop ideas, a project or larger scale works. The residencies are mainly self-directed. Our staff can offer support and advice with practical matters and with getting to know the local art scene. Longer-term resident artists will also be offered a (virtual) mentor / peer meeting with artists based in Finland. Open studios or artist meetings can be organised in the guest studio, but events are not obligatory. The rent of the guest studio is 680 € per month or 440 € per 2 weeks.

The guest studio is part of the Tapiola Studio Building, a semi-detached building located by Otsonlahti bay in Espoo, 12 km from Helsinki.  The building comprises altogether ten atelier apartments for visual artists. The guest studio is furnished, and it includes a working and living area, a kitchen, a bathroom, and a living balcony / sleeping loft. Due to the staircases, the space is not well suited for physically impaired or for small children, the staircase can also restrict the transportation of the works. The guest studio is in private use of the resident artist. It can accommodate one artist or an artist duo / artist couple (family members are welcome). The pets are not allowed in the guest studio for allergy reasons unfortunately.

Applications must be submitted by using the online application form:
https://ateljeesaatio.gruppo.fi/online-applications/index.php/461142/lang-en

In the application, the applicant must indicate his/her work plan, and the application must include a CV and portfolio (incl. five work samples, one pdf file, file size max 5 mB).

For summer residency season 2024, there is not a specific application deadline, the call is open until filled; the resident artists are selected as soon as suitable residents are found.

For further information:
https://www.ateljeesaatio.fi/en/guest-studios-and-residencies/tapiola-guest-studio/
Riikka Suomi-Chande, coordinator, Finnish Artists’ Studio Foundation
tel +358 50 4203062, info@ateljeesaatio.fi

//

Avoin haku Tapiolan vierasateljeeseen

Residenssin työskentelyjaksot

Kuukauden tai 2 viikon jaksot välillä 1.6.-14.7.2024


Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiön ylläpitämän Tapiolan vierasateljeen residenssijaksot välillä 1.6.-14.7.2024 ovat haettavana. Residenssijaksoa voivat hakea sekä suomalaiset että ulkomaiset kuvataiteilijat, lisäksi kuvataiteen alan toimijat (taiteilijaseurat, galleriat tms.) voivat hakea vierasateljeeta omien taiteilijavieraidensa käyttöön. Työskentelyjaksot residenssissä voivat olla 1–2 kuukauden tai 2 viikon jaksoja, etusijalla ovat pitempikestoiset residenssijaksot.

Tapiolan vierasateljee soveltuu hyvin pitempiaikaiseen itsenäiseen taiteelliseen työskentelyyn tai tutkimukseen, ideoiden tai projektin kehittämiseen tai isompien teoskokonaisuuksien valmistamiseen. Ateljeesäätiö auttaa taiteilijaa käytännön asioissa ja tutustumisessa paikalliseen taiteen kenttään. Pitempikestoisiin residensseihin valituille taiteilijoille tarjotaan residenssin aikana myös mahdollisuus mentorointi- /vertaistapaamiseen toisen Suomessa asuvan kuvataiteilijan kanssa. Vierasateljeen vuokra kuukaudessa on 680 euroa tai 2 viikon jaksolta 440 €.

Tapiolan vierasateljee on osa Nallenpolulla Espoossa sijaitsevaa Tapiolan ateljeetaloa, jossa on yhteensä kymmenen kuvataiteilijoille suunniteltua ateljeeasuntoa. Vierasateljee on kooltaan 83 m2 ja siinä on keittiö, kylpyhuone, avoin työskentely- ja asuintila sekä makuuparvi. Työtila on kuusi metriä korkea ja sen ikkunat ovat pohjoiseen. Asunnon portaikkojen takia tila ei ole esteetön ja portaikot voivat rajoittaa jossain määrin myös teoskuljetuksia. Vierasateljee soveltuu hyvin yhdelle taiteilijalle tai taiteilijaduolle / -parille. Lemmikkieläimiä ei vierasateljeeseen voi valitettavasti tuoda.

Haku tapahtuu Ateljeesäätiön sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa: https://ateljeesaatio.gruppo.fi/online-applications/index.php/461142/lang-en

Hakijan tulee hakemuksessa kertoa työsuunnitelmastaan.
Hakemuksen tulee liittää:
– ansioluettelo
– portfolio (sis. viisi työnäytettä, yksi pdf tiedosto, tiedostokoko max 5 mB).

Kesäresidenssikauden 2024 jaksoille vierasateljeen residenssitaiteilijat valitaan heti sopivien residenssitaiteilijoiden löydyttyä.

Lisätietoja:
https://www.ateljeesaatio.fi/residenssitoiminta/tapiolan-vierasateljee/
Riikka Suomi-Chande, suunnittelija, Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiö
puh. +358 50 4203062, info@ateljeesaatio.fi