Residenssivaihdot

Säätiö työskentelee eri yhteistyöpartnerien kanssa tarjotakseen kuvataiteilijoille mahdollisuuksia työskennellä residensseissä ulkomailla.

Säätiö on solminut residenssivaihtosopimuksia ulkomaisten vierasateljeeorganisaatioiden tai muiden residenssitoimijoiden kanssa. Kahdenväliset vaihdot tarjoavat suomalaisille taiteilijoille mahdollisuuden residenssiin ulkomaisissa residensseissä, ja ulkomaisille taiteilijoille mahdollisuuden työskennellä Tapiolan vierasateljeessa. Säätiön residenssikumppanina on vuodesta 1997 alkaen ollut Conseil des Arts et de Lettres du Québec (residenssikohteina Méduse ja AXENÉO7) ja uutena tulokkaana vuodesta 2017 alkaen Youkobo Art Centre. Lisäksi vuosina 1997-2014 residenssikumppanina toimi iaab (nykyään Atelier Mondial). Eri vaihto-ohjelmissa residenssien ehdot ja rahoitus vaihtelevat.

Espoo-Quebec vaihto

Residenssivaihto tarjoaa vuosittain quebeciläisille kuvataiteilijoille residenssijakson Tapiolan vierasateljeessa ja suomalaisille tai Suomessa työskenteleville kuvataiteilijoille mahdollisuuden työskennellä residenssiohjelmassa Quebec Cityssä. Conseil des Arts et des Lettres du Québec ja Ateljeesäätiö aloittivat residenssiyhteistyön vuonna 1997. Vaihto-ohjelma on hyödyttänyt yli 40 taiteilijaa Suomessa ja Quebecissä. Residenssijakson pituus on yleensä neljä kuukautta ja se toteutuu vuosittain syys-joulukuussa. Residenssikohteena on Méduse Quebec Cityssä. Lisäksi kahdesti toisena residenssikohteena on ollut AXENÉO7 Gatineau’n kaupungissa.

Suomalaistaiteilijalle myönnettävä Kanadan ateljeestipendi kattaa residenssihuoneiston asumis- ja työhuonekulut. Lisäksi taiteilijalle myönnetään työskentelyapuraha ja tukea matkakustannuksiin. Apurahansaajan velvollisuus on ottaa itselleen eläke- ja tapaturmavakuutus MELAsta. Materiaalit taiteilija maksaa itse, lisäksi taiteilijan tulee itselleen tarvitsemansa sairaus- ym. vakuutukset. Taiteilijavalinta on kaksivaiheinen. Esikarsinnan tekee Ateljeesäätiön valintatyöryhmä ja lopullisen valinnan tekee residenssin taiteellisten johtajien muodostama ryhmä.  Residenssin haku tapahtuu sähköisellä lomakkeella. Tarkemmat hakuohjeet julkaistaan hakuaikojen lähestyessä.

Méduse https://www.meduse.org/en/ on osuuskuntana toimiva taiteilijavetoinen keskus, jonka jäseninä on kymmenen eri taiteen tuotanto- tai välittäjäorganisaatiota. Ne tarjoavat taiteilijoiden käyttöön tiloja, palveluja ja välineistöä, ja järjestävät näyttelyitä, koulutusta ja residenssejä. Jäsenyhteisöihin kuuluu mm. valokuvakeskus Vu, galleriaa ja grafiikanpajaa ylläpitävä Engramme, kuvanveisto- ja metallipajaa ja galleriaa ylläpitävä L’Oeil de Poisson sekä videoiden tuotantokeskus La Bande vidéo. Avatar tuottaa ja levittää äänitaidetta sekä keskittyy myös elektroniseen ohjelmointiin. Spira on indie-elokuville omistautunut osuuskunta. Lisäksi talossa on teatteri Salle Multi, jossa järjestetään nykytanssitapahtumia, video- ja filmifestivaaleja ja musiikki-iltoja.

Residenssihuoneisto on keskuksen 5. kerroksessa sijaitseva korkea ja valoisa noin 70 m2 tila, joka toimii taiteilijan asuin- ja (pää)työskentelytilana. Tila ei sovellu isokokoisten maalausten tekoon.

Taiteilijan muu työympäristö Médusessa määräytyy taiteilijan työsuunnitelman ja tarpeiden mukaan. Taiteilijalle osoitetaan isäntäorganisaatioksi jokin Médusen yhteisöistä. Isäntäorganisaation kautta taiteilija saa muiden jäsenten tavoin käyttöönsä työvälineitä ja teknistä tukea.

AXENÉO7 https://axeneo7.com/en/home/ on ollut vuonna 2020 ja 2017 toinen Québec-vaihdon residenssikohteista. AXENÉO7 sijaitsee Gatineaun kaupungissa Ottawa-joen pohjoisrannalla Kanadan pääkaupunkia Ottawaa vastapäätä. AXENÈO7 on osa La Filature’a joka on entiseen tehdasrakennukseen kunnostettu kuva- ja mediataiteen tuotantoon ja levitykseen keskittyneiden taiteilijakeskusten ja taiteilijatyötilojen käyttöön tarkoitettu tila. 1983 perustettu AXENÉO7 on taiteilijavetoinen keskus, jonka tarkoituksena on edistää ja esittää kuvataidetta samalla kehittää kriittistä dialogia. AXENEO7-keskuksella on kolme näyttelytilaa, residenssi sekä workshop-tila. Keskus järjestää näyttelyitä, taiteilijapuheenvuoroja ja seminaareja sekä tekee julkaisuja. AXENÉO7:n residenssihuoneisto on loft-tyylinen (2-kerroksinen) pieni asunto, jossa on avokeittiö ja kylpyhuone. Lisäksi erikseen yhteistiloissa käytävällä on ruuanlaittoon tarkoitettu keittiö. Fasiliteeteista residenssitaiteilijan käytettävissä on myös keskuksen puutyöverstas, jossa on mm. pöytäsaha sekä erilaisia sähköisiä työvälineitä.

Ohjelmaan valitut suomalaiset taiteilijat

Espoo-Tokio vaihto

Ateljeesäätiö uudisti residenssitoimintaansa Aasian suuntaan vuonna 2016 ja solmi kumppanuuden Youkobo Art Space https://www.youkobo.co.jp/en/ residenssin kanssa. Residenssivaihdon kautta vuodesta 2017 alkaen suomalaiset tai Suomessa työskentelevät kuvataiteilijat voivat vuosittain hakea kahden kuukauden pituiseen residenssiin Youkobo Art Space residenssiin Tokioon ja japanilaistaiteilijat Tapiolan vierasateljeeseen Espooseen. Ohjelmaan on valittu tähän mennessä neljä taiteilijaa. Ohjelma toteutuu yhteistyössä Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiön ja Youkobo Art Space residenssiohjelman kanssa.

Youkobo Art Space sijaitsee Tokion esikaupunkialueella Suginamissa noin 20 kilometrin päässä Tokion keskustasta. Rakennuksessa on kolme residenssistudiota ja galleriatila. Residenssissä työskentelee samanaikaisesti 2-3 taiteilijaa.

Ateljeesäätiö myöntää residenssiin valitulle suomalaistaiteilijalle apurahan elinkustannuksiin sekä tukea matka- ja vuokrakuluihin. Taiteilijalle maksettavaksi jää vuokrasta omavastuuosuus ja käyttökorvaus (sähkö, kaasu, vesikulut). Myös materiaalit taiteilija maksaa itse. Hakuprosessi on kaksivaiheinen. Ateljeesäätiön valintaryhmä suorittaa hakijoiden esikarsinnan, lopullisen valinnan tekee Youkobo Art Space.

Tarkemmat hakuohjeet julkaistaan hakuaikojen lähestyessä.

Ohjelmaan valitut suomalaiset taiteilijat